skip to Main Content

Rhinoplastie of neuscorrectie is de operatie om de neus te verfijnen of te verkleinen.

Enkele redenen voor deze neusoperatie:

een te grote neusrug, een te dikke neustip, een scheve neus of ademhalingsmoeilijkheden. Sommige mensen zijn ooit gewond geraakt aan de neus. Soms is de neus wat ingedeukt of scheef. Meestal wil de patiënt gewoon een neus die er normaal uitziet. Geen neus die de rest van hun gezicht domineert.

Ben ik een geschikte kandidaat?

Dit kan uiteraard alleen bepaald worden op de consultatie.
We zullen u vragen naar uw medische voorgeschiedenis, maar ook naar een eventuele vorige neusoperatie, eventuele verwondingen aan de neus of ademhalingsproblemen. Als u een neuscorrectie ondergaat na een vorige ingreep, is het aangewezen om 1 jaar te wachten na deze ingreep. We zullen nagaan of u moeilijk door uw neus kunt ademen.
In de meeste gevallen kunnen we dit ook zien wanneer we de operatie uitvoeren, omdat dit vrijwel altijd wordt veroorzaakt door een scheef neustussenschot.

De meest gevraagde procedure is om de omvang van neus te verminderen en de vorm te veranderen. Het grootste risico is dat de chirurg u niet geeft wat u wilt. Daarom is het belangrijk om aan de chirurg uit te leggen wat u precies niet mooi vindt aan uw neus. De chirurg probeert steeds een neus te maken die in overstemming en proportioneel is met de rest van uw gezicht.

Het is nuttig om foto’s mee te brengen van neuzen die u graag ziet, maar denk eraan dat de perfecte neus niet altijd kan gemaakt worden. Stel dat u bijvoorbeeld een kleine, delicate neus wilt. Als uw huid op uw neus te dik is, kunnen we misschien maar gedeeltelijk aan uw wensen voldoen. Als er een functionele stoornis is, zoals een scheef neustussenschot of ademhalingsmoeilijkheden, dan komt uw mutualiteit voor het functionele gedeelte van de ingreep tussen.

Het esthetische deel van de rhinoplastie wordt niet terugbetaald. Vóór de operatie maakt de chirurg een aantal foto’s van uw neus, vanuit verschillende richtingen. Deze ‘voor’ foto’s kunnen dan later als referentie gebruikt worden.

Operaties

De operatie gebeurt meestal via insnedes binnenin de neus, zodat er geen littekens zijn (gesloten rhinoplastie). Soms is de operatie complexer, wanneer er bijvoorbeeld gecompliceerd werk dient te gebeuren aan de tip, of wanneer uw neus in het verleden elders al is geopereerd.

Dan spreken we van een open rhinoplastie. Een heel kleine insnede wordt gelegd onder de neus, in de colummella (het onderste en middelste segment van de neus, tussen de neusgaten). U weet uiteraard vooraf welke correctie aan uw neus we zullen uitvoeren. Elk bultje op de neusrug wordt verwijderd met een beiteltje of een vijltje. Een bultje bestaat meestal uit kraakbeen en bot. Meestal moeten we de neus ook voorzichtig breken om hem te kunnen rechtzetten of versmallen.

Als het neustussenschot scheef staat, wordt ook dit rechtgezet, zodat u na de operatie beter door uw neus kunt ademen.

Tenslotte is er een correctie aan de tip van de neus. Dan worden alle wonden gesloten met oplosbare hechtingen, en een kleine tampon wordt achtergelaten in ieder neusgat om de bloeding te stelpen.

Moet de neus vergroot worden, dan gebeurt dit met eigen weefsel. Meestal is dat kraakbeen van het neustussenschot of oor. De neusoperatie duurt ongeveer 90  minuten tot 4  uur, afhankelijk van de complexiteit van de ingreep. Om zwellingen tegen te gaan, blijft u in bed best wat meer rechtop dan gewoonlijk.

In het begin zal het ook moeilijk zijn om door uw neus te ademen. De wieken/tampons zijn in feite het meest onaangename van de hele operatie, omdat die u verhinderen om door uw neus te ademen. Na 24 uur worden ze verwijderd. Als gevolg van de zwelling, zullen uw neusgaten toch nog wat geblokkeerd zijn gedurende de eerste weken.

De volgende morgen al kunt u naar huis. Soms kunt u dezelfde avond nog naar huis. Na de ingreep krijgt u een gipsje op de neus dat u voor 1 week moet dragen.

Complicaties

Wat kan er misgaan?

Vroege complicaties Infecties zijn zeldzaam na de neuscorrectie.

Ongeveer 5 % van de neuscorrecties geeft niet het verwachte resultaat, zowel voor de chirurg als de patiënt. Na 9 tot 12 maanden zien we dat de uitkomst niet is zoals gehoopt. Dit zijn dan meestal de complexere neusoperaties. Neuzen na een ernstige verwonding of na vorige ingrepen (secundaire rhinoplasties) kunnen deze problemen geven. In deze situaties is het soms aangewezen om een bijkomende correctie te doen.

Een revisie is echter altijd moeilijker dan een primaire operatie, en een perfect resultaat kan nooit gegarandeerd worden. Voor een dergelijke revisie wordt geen honorarium aangerekend.

Resultaat

Heb ik last van pijn, zwellingen of littekens?
Aangezien bij een correctie de beentjes van de neus worden gebroken, sijpelt er langs deze breuk wat bloed naar het onderhuids weefsel van het gelaat. Daardoor ontstaan zwellingen. Die zijn grotendeels verdwenen na  3 weken, maar het duurt toch enkele maanden vooraleer echt alle zwellingen verdwenen zijn.

Back To Top