skip to Main Content

Algemeen

Afstaande oren staan in de volksmond beter bekend als flaporen. Deze veelvoorkomende afwijking heeft geen invloed op het gehoor. Afstaande oren kunnen echter wel – reeds van jongs af – psychische en sociale problemen tot gevolg hebben.

Er zijn enkele verschillen in afstaande oren. Wanneer de centrale plooi in het oor, ook wel de antihelix genoemd, te weinig ontwikkeld is, wordt het oor  afstaand. De oplossing hiervoor is een reconstructie van deze plooi.

Wanneer het lichaam van de oorschelp (de concha) overontwikkeld is, resulteert dit eveneens in afstaande oren.

Naast afstaande oren kunnen er ook problemen optreden thv de oorlob of oorlel, dewelke te groot kan zijn, of gespleten wanneer een oorring of oorbel erdoorheen is gescheurd.

Indien we de afstaande oren in de eerste 8 weken na de geboorte kunnen behandelen, dan kan dit niet-chirurgisch gebeuren door middel van een splint of spalk. Dit bestaat uit het dragen van een spalk gedurende 6 weken, dewelke wordt vastgekleefd op het oor van de baby.

Hoe gebeurt de operatie ?

De operatie duurt ongeveer 1.5 – 2  uur. Na ontsmetting van de oren worden er steriele doeken rondom uw hoofd gelegd, de oren worden plaatselijk verdoofd, en langs de achterzijde wordt een insnede gemaakt van 3-5 cm lang. Het kraakbeen wordt opgezocht, en via hechtingen op het kraakbeen, onder de huid wordt het kraakbeen geremodelleerd .

Bij plaatselijke verdoving kan u onmiddellijk naar huis, bij narcose kan u ’s avonds naar huis.

Nadat het verband afgaat dient u een tennisband te dragen , continu gedurende de eerste week, daarna enkel ’s nachts nog gedurende 2 weken.

Back To Top