skip to Main Content

Algemeen

Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastie is een oplossing wanneer er sprake is van een groot huidoverschot en / of verslapte buikspieren , tgv. Zwangerschap  of uitgesproken vermagering.

Het litteken bevindt zich onderaan de buik net boven de schaamstreek.

Een mini buikwandcorrectie is de oplossing voor personen bij wie het huidoverschot en de buikspierproblemen zich beperken tot de onderbuik. Deze ingreep is ideaal voor een huidoverschot onder de navel.

Tummy Tuck

Operatie

Een totale buikwandplastiek duurt  twee – drie uur en vindt plaats onder volledige verdoving (narcose). In de klassieke of volledig abdominoplastie wordt een lange insnede gemaakt die binnen de ‘bikinilijn’ is gelegen, juist boven de schaamstreek, van heup tot heup. Daarna wordt de buikwand losgemaakt van de onderliggende buikspieren en ondermijnd naar boven toe. Een insnede wordt gemaakt rondom de navel. De navel blijft exact op de zelfde plaats staan. Daarna worden de buikspieren terug tegen elkaar genaaid, zoals zij ook voor de zwangerschap waren. Dan wordt de overtollige huid en vet weggenomen, de navel wordt opnieuw ingehecht en wordt de wonde gesloten. 1 of 2 draineerbuisjes worden achtergelaten. Deze worden verwijderd na 2-4 dagen, waarna u het hospitaal kan verlaten. Wanneer de overtollige huid zich enkel bevindt tussen de navel en de schaamstreek wordt een zogenaamde miniabdominoplastie uitgevoerd.

tummy tuck 2 watermerk

tummy tuck 3 watermerk

Nazorg

Bij de abdominoplastiek of buikwandcorrectie worden drains in de wond geplaatst, waarmee het overtollig wondvocht en bloed zich verwijderd. Deze drains worden gewoonlijk twee tot vijf dagen na de buikwandoperatie verwijderd. Om de spanning op de wondranden te verzachten, wordt aangeraden om de eerste dagen na de abdominoplastiek met extra kussens onder het hoofd en de knieën te slapen. Ook adviseren we de patient om gedurende drie tot zes weken een speciaal korset te dragen, vooral wanneer de twee rechte buikwandspieren strak aan elkaar gehecht zijn. De littekens van de buikwandcorrectie zijn aanvankelijk wat rood en knobbelig. Met behulp van een hydraterende crème vervagen de littekens en worden ze snel soepeler. Het is mogelijk dat de buikhuid een tijdje minder gevoelig is, vermits die over een groot oppervlak van de buik is losgemaakt. Dit herstelt zich in de maanden na de abdominoplastiek. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep kunt u na drie tot zes weken terug aan het werk. Vanaf zes tot twaalf weken na de buikwandcorrectie is het resultaat goed te beoordelen.

Complicaties

Back To Top