skip to Main Content
Vrouwen Die Kampen Met Stress Hebben Moeite Om Zwanger Te Raken

Vrouwen die kampen met stress hebben moeite om zwanger te raken

Stress heeft een aanzienlijke invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Volgens onderzoekers uit de VS hebben vrouwen die kampen met stress een bijna drie keer lagere kans om zwanger te raken en is hun risico op onvruchtbaarheid aanzienlijk hoger. De studie werd gepubliceerd in “Human Reproduction”.

Wetenschappers onder leiding van Ohio State University voerden een langetermijnonderzoek uit met 501 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 40 jaar oud zonder bekende vruchtbaarheidsproblemen die probeerden zwanger te raken. De onderzoekers observeerden de vrouwen gedurende 12 maanden of totdat ze zwanger raakten. Er werden regelmatig speekselmonsters genomen, die op de biologische stressmarkers alfa-amylase en cortisol werden getest.

Hieruit bleek dat vrouwen met hogere niveaus alfa-amylase 29 procent minder kans hadden om zwanger te raken dan vrouwen met lagere niveaus. Deelnemers met stress hadden bovendien dubbel zo veel kans om te voldoen aan de klinische definitie van onvruchtbaarheid: niet in staat zijn om binnen 12 maanden zwanger te raken, ondanks regelmatige onbeschermde geslachtsgemeenschap.

De auteurs van het onderzoek adviseren vrouwen die moeite hebben om zwanger te raken stressverminderende technieken te gebruiken, zoals yoga of meditatie. Stellen met onvruchtbaarheidsproblemen moeten zichzelf daarvan echter niet de schuld geven, omdat stress niet de enige of de belangrijkste factor is bij het vermogen van een vrouw om zwanger te raken.

 

Back To Top