skip to Main Content
Beheersen Van Calorie-inname Voldoende Als Dieet

Beheersen van calorie-inname voldoende als dieet

Volwassenen die gewicht proberen te verliezen wordt gewoonlijk aangeraden om meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag te eten. Dit zorgt echter niet voor het gewenste resultaat, want het metabolisme wordt niet voldoende gestimuleerd. Dit werd door onderzoekers aangetoond op de jaarlijkse BES-conferentie van de Society for Endocrinology. Ze refereerden aan een studie die werd uitgevoerd door de University of Warwick (Coventry, VK), waaruit bleek dat de beste resultaten voor het verliezen van gewicht worden behaald met het tellen van calorieën.

Het was al eerder bekend dat het eten van een vetrijke maaltijd een lichte ontsteking teweegbrengt doordat endotoxinen (fragmenten van darmbacteriën) in de bloedstroom terecht komen. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen.

De onderzoekers wilden nu onderzoeken in welke mate het aantal maaltijden per dag van invloed is op dit risico. 24 slanke en obese vrouwen kregen twee of vijf maaltijden op verschillende dagen – alle maaltijd bevatten evenveel calorieën. Het energieverbruik werd gemeten met een calorimeter voor het hele lichaam.

Uiteindelijk bleek dat, ongeacht het aantal maaltijden, zowel de proefpersonen met overgewicht als met een normaal gewicht in 24 uur hetzelfde aantal calorieën hadden verbrand. Ook ontdekten de onderzoekers dat obese vrouwen hogere endotoxineniveaus hadden na het nuttigen van vijf maaltijden vergeleken met na het nuttigen van twee maaltijden.

De studie identificeerde twee belangrijke bevindingen: “ten eerste heeft de grootte of frequentie van de maaltijd geen invloed op het aantal calorieën dat we op een dag verbranden, maar het tellen van calorieën is het belangrijkst voor het verliezen van gewicht. Ten tweede komen er bij mensen met overgewicht meer endotoxinen in de circulatie en die zo ontstekingen veroorzaken en vaker eten zal dit verergeren”, aldus hoofdauteur Milan Kumar Piya.

 

Back To Top