skip to Main Content

Algemeen

De hoofdoorzaak van hangende oogleden en wallen is het natuurlijke verouderingsproces. Vroeg of laat wordt iedereen dus met dit fenomeen geconfronteerd. Roken, drinken en de zon kunnen dit proces echter wel versnellen.

Chirurgie rond de onderste oogleden spitst zich toe op enerzijds een huidoverschot en anderzijds een overschot aan vetweefsel. Dit vetweefsel dient als  bescherming voor het oog en wordt normaal gesproken op zijn plaats gehouden door een bindweefselvlies. Bij een teveel aan vetweefsel of bij een zwak ontwikkeld vlies, puilt het vetweefsel naar buiten en veroorzaakt het de typische oogwallen. Vooral ’s morgens zien deze er erg gezwollen uit, en deze mensen krijgen dan de commentaar dat ze er chronisch ‘moe’ uitzien.

Een correctie van het bovenste ooglid: Hierbij wordt voornamelijk een huidoverschot ter hoogte van de bovenste oogleden weggenomen. Het  vetweefsel aan de binnenste ooghoek naast de neus wordt soms mee verwijderd. Dit type ooglidcorrectie duurt gemidddeld 1 uur en vindt meestel plaats onder plaatselijke verdoving. De incisie wordt gemaakt ter hoogte van de natuurlijke plooi die ongeveer 0.7 tot 1.0 cm boven de wimpers ligt ,waardoor het litteken achteraf meestal niet zichtbaar is.

Er wordt dus een reepje huid (en soms ook een stukje van de oppervlakkige oogkringspier) weggesneden.

 

ooglidcorrectie watermerk

Een correctie van het onderste ooglid: Bij de onderste oogleden zijn de zogenaamde ‘wallen’ het grootste probleem. Als het voornamelijk gaat om wallen zonder overtollige huid, dan kan er een transconjunctivale blepharoplastie gedaan worden. In deze procedure wordt een incisie langs de binnenzijde van het onderste ooglid gelegd, waardoor er helemaal geen litteken zichtbaar kan zijn. Het vet wordt vervolgens verwijderd.
Indien er een probleem is van overtollige huid, start de incisie net onder de wimpers en loopt ongeveer 1 cm uit in de kraaiepootjes. Voordeel van deze incisie is dat ook een huidoverschot kan weggenomen worden om een lege zak fenomeen na verwijdering van het vetweefsel te vermijden. Via deze insnede kan ook  de kringspier rond het oog opgespannen worden om het onderste ooglid extra strak te maken.

Een ooglidcorrectie corrigeert geen afgezakte wenkbrauwen (hier is een voorhoofdslift nodig), kraaiepootjes (waarvoor rimpelbehandeling aangewezen is)en donkere kringen onder de ogen, hoewel deze kunnen verbeteren na de correctie.

Back To Top